Thursday, January 6

Warm bath..

Faheem is now 9 months old.. Til date I still bathe him with lukewarm water.. My question is, usually til when the baby need to be bathe with warm water? When is the baby ready to take normal tap temperature bath? How about the transition phase later - ie will the baby cry sebab terkejut air sejuk?

I am clueless on this matter.. I have 3 situation here
  1. I ask my mother previously and she answered "dulu mandi perigi, nak tanak memang la sejuk.. skarang dah ada teknologi.. bukan susah pun, bukak paip klua air panas.. x payah nak jerang air tiup kayu api" --> kayu api?? zaman bila ni weih?
  2. I ask DH and he said "saya dulu, mandi air suam sampai darjah 6.. form 1 mandi air sejuk sbb masuk boarding school.." --> manjanya suami I.. huhu.. eh, i remembered i bathe using normal tap water when i was in standard 6 coz i always end up sleeping with the tap running instead of take bath..
  3. I ask my auntie (mom of 7) and she said "Emir tu (her youngest) masa umur 2 bulan dah mandi air sejuk.. malas nak manjakan sangat.. masa dalam pantang pun kadang2 mandi air sejuk sbb abang2 nyer yg tolong mandikan" --> erm.. but Faheem is my first.. x kisah la manja lebih sket.. not that I have 7 kids to manage..

Is there any pro n cons debate on this matter? I mean is there any scientific explanation on the good n the bad effect.. Mummys out there, opinion pleaseee.. or at least share your experience.. ke ada pantang larang tok nenek zaman dulu2 ke?

7 comments:

  1. err.. i've to kids 6 & 3. i'm 32. kami mandi air panas all the time. tongah hari tongah paneh pun warm water juer...(kalau ade)

    kalau takde, baru le mandi air sojuk.

    ReplyDelete
  2. ha ah babe, kalau air panas tu dah ada mandikan je air panas. Lainlah kena jerang dulu tunggu air masak bagai ke..
    Tapi terpulang la kot tahap kerajinan. Aku time sejuk aku mandikan air suam, time panas berpeluh2 mandikan air sejuk. Tu pon baru sekali aku buat.hehe

    ReplyDelete
  3. mk & ilot >> kat umah tader water heater, masa renovate umah, hubby ada tanya gak nak x water heater.. dgn angkuhnya ita jawab "not top of my list, n i can live witout it" --> zaman anak dlm perut.. skang terpaksa la jerang air.. tp x kisah masih x membebankan.. tp yg jd issue nyer kalau gi umah sedara (bukan umah parents or PIL) tgh kenduri ke.. nak jerang air org tgh bz kenduri.. mcm takut2 je nak bg dia mandi air sejuk

    ReplyDelete
  4. Depends on budak tu, kalau dia ok air sejuk, mandi je. I start mandikan Zahra air sejuk since kecik dlm 3 months mcm tu, and dia tak reject (nanges ke struggle ke) tapi I tengok hari/air jugak. Kadang2 ada hari it's too cold, I mix with air panas la. Sebab takut dia catch cold lak nanti. Hmm to me, jgn sejuk jgn panas sgt hehehe.

    Ada org cakap kalau asyik sejuk nnt cepat penat (lelah..ye ke?) but kalau air panas, tak dpt built ketahanan badan and kulit kering.

    Hehe complicated, so just go by baby punya preference and ur observation. Diff baby diff need ;)

    ReplyDelete
  5. Try la masuk baby lam tab..kalau dia tak menangis lam air sejuk tu kira okey la tu.. insyallah takde mudarat ape...tapi kalau mase dia demam or selsema pakai la air suam balik...

    ReplyDelete
  6. okies gals.. thanks for ur feedback.. i dah test mandikan dia dgn air sejuk (masa hari panas n dia berpeluh2 lenjun) - so far dia ok.. in fact masa mandi x kisah la air sejuk ke panas, dia mmg ske main air splash2.. so i guess kalau terdesak kat umah sedara or rumah saper2, leh humban je dia dlm air sejuk.. heheh

    ReplyDelete