Wednesday, January 26

Mee Bandung Muar

Cepat, Senang dimasak dan yang penting Enak sekaliii.. hihihi.. matilah up diri sendiri, mengaku masak sedap :P

Biasanya mee bandung trus hidang dgn kuah skali kan? Tapi masa buat nih, ada 2 rombongan dtg ke umah di masa yg lain pada hari yg sama.. So tanak la rendam mee terus dalam kuah, kang kembang semangkuk jadinya mee itu.. Dats y la mee, sawi, tauhu seme duk asing2 tak berkawan dgn kuah.. Nak makan pandai2 la amik campur dlm mangkok sendiri

Senang dimasak sbb guna paste segera.. First time try masak ni dah sedap.. Agak kembang kempis idungku bila rombongan parents ku dtg ckp sedap, lagi kembang kempis idungku bila MIL ku pun cakap sedap.. Laki melks dia makan je, x byk songeh.. Paste ni pun SIL yg bagi suh try.. Jangan tanya mana I beli paste ni, I pun order paste ni dr SIL je, buat stok di rumah.. Mak I pun order --> dia ckp senang, kalau tetamu dtg mengejut ke rumah.. rebus2 campak je siap!!

Cara2 nya.. getuuu

  1. 1.2 liter air rebus, pastuh letak paste tuh
  2. Pastu letak la udang, ayam, tauhu (yg dah digoreng) & apa2 lagila korang nak letak.. Masa ni I letak udang n daging korban yg x abes2 lg.. tauhu duk luar
  3. Pastu letak la sayur2an, sawi ke kobis ke lada ke.. I letak sawi kat luar so kene celur dulu, lada pun duk luar tp tayah celur
  4. Pastu masukkan telur 3-4 biji.. resepi blakang kotak ckp 5 biji.. masa letak 4 biji telor gred B dah mcm telor overload.. maybe dia letak telor 5 biji gred F kot
  5. Adjust la rasa.. I buat ikut resepi blakang kotak mcm manis sket.. I ditch kuah manis2 ni so I tambah air, pastu bila dah cair sket harus x masin, so tambah la garam.. Basically adjust ikut sesedap lidah sendiri
  6. Kemudian masukkan mee yg telah dibasuh or dicelur lite2, mee kalau x basuh rasa kapur.. uwek uwek
  7. Hidang!
  8. Makannnnnnnnnnn :)

P/s - Satu paste ni just nice utk mkn 6-7 orang

7 comments:

  1. ita...orderkan i paste ni dalam 4 boleh?

    ReplyDelete
  2. i dah call my SIL, dia ckp ok.. kedai dia beli paste nih dkt dgn skolah anak dia so tader hal la

    ReplyDelete
  3. Itak, kamu boleh tak beli banyak2 sikit, nanti saya balik 2012 karang boleh try :) tapi makan daging dan 'lady's finger' (don't know what it is called in BM.)

    ReplyDelete
  4. ayo eefei, ko blk lambat lg.. nanti bila ko blk br aku order.. paste ni ada expiry date la

    ReplyDelete
  5. good idea la..saye yg orang Muar ni pon tak standby paste mee bandung..pasni balik kg harus beli buat stock in-case of org dtg mengejut kan..hehe

    ReplyDelete
  6. Tlg belikan tuk saya jugak leh... Nanti saya byr tuk postage sekali... Bleh email sy tak?? Anadahliana79@gmail.com

    ReplyDelete