Monday, November 8

Easy Peasy Asam Laksa

Dah lama x share recipe kat sini.. Sebabnya mmg dah lama gila I x try recipe baru.. Asek masak lauk pauk yg common.. takkan la korang nak I tepek recipe kacang panjang goreng ngan fishball, or ikan kembung kicap, udang goreng pedas ke.. Apa kes kan?

Okeh, ni dia recipe asam laksa.. bahan2 nya
  1. 1 pek laksa beras - ni laksa kering, kedai runcit I gi tu tader jual laksa basah.. tp leh tahan lama nak rebus laksa beras ni tu pun still kenyal n chewy lagi
  2. 2 tin of sardines - isi je, kuah tomato puree tu tamo
  3. 2 sachets of ADABI 'Asam Pedas' paste
  4. 3 teaspoon of cili boh - recipe asal tulis 3, i letak 1 teaspoon je.. I x kuat pedas la
  5. 2 kuntum bunga kantan - slice into 4 section each
  6. bawang merah (tumbuk) - 4-6 biji, kalau guna bawang merah yg bapak besar tuh letak sebiji dah la
  7. bawang putih (tumbuk) - 3-5 biji
  8. asam keping, or asam jawa

For garnishing, depends on your liking..

  1. bawang besar
  2. bunga kantan
  3. daun kesum - oh, I malas nak hiris daun kesum ni halus2 so daun kesum tu i campak je dalam kuah.. tp ada org komplen byk sampah dlm kuah.. susah nak makan
  4. cucumber
  5. limau kasturi
  6. cili padi - konfem la mmg tade, mmg stok laki bini x kuat pedas

Method.. how to?

  1. tumis cili boh until pecah minyak
  2. tambah bawang putih & bawang merah yg telah ditumbuk, bunga kantan
  3. then masukkan paste asam pedas ngan asam keping
  4. masukkan air - depends la u ols ske kuat pekat or kuah cair sket
  5. masukkan sardines.. pecah2kan sket tp jgn la sampai hancur lebur barai
  6. then adjust la rasa depends on ur preference - garam n gulanya
  7. last but not least, hirisla garnishing tu dgn gigih!

The result... :)

I rasa I masak sedap!! Hahaha matila angkat bakul sendiri

Credit to LadyVerde for this easy peasy recipe.. Eh, camner nak copy then paste kat blogspot ni? Apersal i cube paste dia tak bagi.. or my laptop yg acting weird? saper2 tau, sila share kan!! letih okehhh retype recipe ni balik..

3 comments:

  1. Bagus.. lepas nih boleh try resepi laksam pulak.. hehe

    ReplyDelete
  2. looks nice...terliur plak...jom exchange link

    ReplyDelete
  3. ilot >> x brani aku nak try makanan klatan.. konfem x lepas piawai tekak laki aku.. kalau bukan food klantan piawai dia senang gila nak lepas aka kene puji.. nanti mak meroyan kalau masak penat2 pastuh kene kutuk

    mrs fareast >> boleh je tukar link, mlm nanti i godek2 blogger tu

    ReplyDelete