Monday, July 26

Avocado

Perbualan di bawah dipetik dr YM chat dengan Jes.. tengah diskas pasal solid food then melarat pasal avocado..

me: nak start dengan pisang
me: potato
me: wah berangan
me: avocado
me: apa lg ntah aku baca
jes: aku nk bg rice cereal dulu
me: aku kecoh nak wat makanan sendiri
me: kalau aku malas nanti br beli rice cereal
me: awal2 ni semangat
jes: aku baca mana ntah
jes: awal2 bg satu sudu kecik rice cereal
jes: tambah susu
jes: pastuh br la kau start intro pureed food
me: ye ke?
me: alamak
me: nanti aku baca betul2
me: ari tu aku baca sambil lalu
me: x mentelaah betul2
me: tp ada la terbaca tambah dgn susu tuh
jes: aku baca kat baby cneter je
jes: pastuh pasal avocado
jes: it shud be the first food kau intro kat baby
me: avocado nak carik pun x tau kat mana
jes: eh bintulu pun ada
jes: xkn la kl xde
me: maybe sbb aku x penah carik kot
me: napa kene jd first food?
jes: tp mahal nak M
jes: sebijik rm5
jes: kat cni la
jes: kau penah makan x?
me: x
me: x tau pun rasa camner
jes: aku ske
jes: sedap
jes: lemak
jes: hehe
me: aku rasa cam avocado tu pencuci muka
me: masa aku kecik ntah brand apa guna extract avocado dlm cleanser dia
me: chihihihi
jes: a ah
jes: ada
jes: tube ijau
jes: gervenne kot
me: so napa dia kene jd first food
jes: ntah
jes: maybe sbb nutritional value tinggi kot
jes: sbb ko bg dai raw camtuh je
jes: tayah rebus/steam bagai
me: ic

Seriesly, aku x penah rasa avocado (avocado dlm guacomole, fajitas x dikira), last weekend sebuk duk carik avocado. Jes, fyi.. aku beli 2 ketul 7 hengget --> murah la dari bintulu. Sampai rumah, excitedly potong avocado tuh.. Ok Jes, knapa x penah inform biji avocado tuh keras nak mampus? Cubaan memotong avocado sampai menyek avocado aku tuh.. pastuh bijik avocado tuh lekat kat pisau taleh tanggal.. End up aku suh Farris tanggalkan biji avocado tuh dari pisau.

bukti avocado aku menyek
sebab aku tekan kuat2 so that avocado tu terbelah 2
tapi tak terbelah jugak sbb bijik dia keras sangat

6 comments:

  1. Babe, kalau ko slalu tgk channel 703 atau 707 mesti ko tau cemana nak potong avocado.
    Aku pernah masa kat UK dulu feeling2 beli avocado ingatkan sedap sangat.. tapi... nan ado!

    ReplyDelete
  2. aku jarang tgk cenel tuh sbb nanti tetibe aku rasa laparrrrrr

    ReplyDelete
  3. abis..apa pendapat faheem..dia suka x?

    ReplyDelete
  4. hehehe.. x try lg la beb.. nak tunggu faheem 5 or 6 months dulu la.. so mommy dia try dulu

    ReplyDelete
  5. *tergelak guling2 on the floor*

    ReplyDelete
  6. hahaha..u kena potong keliling biji tu je, then pulas with tgn..

    ReplyDelete