Monday, March 8

Kambeng

Phewwww~ Baru balik dari Kuantan, minggu lepas asek ulang alik KL-Mentakab-Kuantan jer.. Penat giler! Hopefully tader la terberanak tengah hiway while driving... Ouh, yes.. I still can drive.. Perut tak cecah paha pun :P *alhamdulilah*

One of the day la, x ingat hari apa.. gi visit kandang kambeng.. hohohoh.. jakun jakun.. Reason being, nak booking kambeng akikah - 2 ekor kambeng jantan bersize Large.. kambeng kat situ ada 3 size, Small, Medium & Large.. Since nak buat lauk kenduri kawen, so belila 2-2 ekor Large size... Tader la cantek ngat kambeng tuh, tapi cantek la dari kambeng yg slalu kita nampak tepi2 jalan tuh.. Coz all this while, dlm otak kalau sebut kambeng jer.. memang ingat kambeng jenis tuh jer! Mama panggey kambeng tepi jalan tuh, kambeng kampung.. betul ke x, tatau

Kambeng akikah yang telah di booking (lain2 breed ni)
Sekor - gemok pendek, sekor lagi - tinggi & taff

Kat kandang tuh, selain kambeng akikah.. dia ada breed kambeng guna permanian beradas.. Wow!! Kandang kambeng kat ulu ceruk kampung pun maju rupernyer.. Seriously, never tot of that.. Nanti org2 jabatan haiwan & vet datang cek kambeng2 tuh.. seme kambeng pompuan anak2 dara.. So nanti bila derang beranak, derang beranak ramai2.. so it is easier for the owner to market anak2 kambeng tuh serentak in bulk!

Inilah kambeng2 anak dara untuk tujuan permanian beradas
Soon akan devirginisekan oleh seorang veterinar
Aksi2 tgh masuk kandang, lepas masuk kandang baru dpt dinner

Owner kandang tuh pun rajin bercerita, dia ada gak bgtau breed kambeng2 nih.. tp dah lupa la... So kitorang kat sana lama gak la.. Stakat pilih kambeng then bayar deposit bukan lama ngat pun.. Tapi duk layan owner tuh cerita, masukkan (usher) kambeng tuh dalam kandang, then bagi makan kambeng.. Sumthing new n interesting la, at least for me..

Surprisingly,
kambeng2 nih x busuk.. n kandangnyer juga tidak busuk.. Maybe owner tuh betul2 jaga kebersihan area kandang tuh & dia pun cakap dia mandikan kambeng2 tuh once in a while.. Saper cakap kambeng takut mandi?

1 comment:

  1. hahaaa, kambing itew dedua sgt cantiklah.. nanti kalau i datang i nak akan kambing dgn banyaknyaaa, i loike kambing.. hahaha

    ReplyDelete