Thursday, February 25

8tvt hari smalam

Penat & berpeluh okehhhhhhhhh!! Cobaan mengilatkan tepak sirih tembaga yang berhabuk, kusam, huduh, buruk, kepam nih.. Tak boleh ke wat tepak sirih yang stainless steel ke? yg gold or silver plated ker? Kenapa wat guna tembaga? Tembaga adala satu logam campuran yg keji dan x cantek sbb dia senang kusam dan teroksida *motif meracau?*

Kalau dulu, anak dara rajin kot once in a while polish tembaga tuh.. Skang mana ada duh!! Anak dara, mak dara, mak nenek, makcik2 mana ada rajin.. biar jer dalam kabinet sampai tepak sirih tuh bertukar color.. bila nak guna baru terhegeh2 tanya tips2 camner nak bersihkan.. Tetibe word "braso" adalah sesuatu yang femes

Apa2 pun , kita basuh dulu tepak sirih tuh supaya hilang debu.. Disebabkan x tau mana nak carik "braso" itu, so kita try rendam dengan jewelry cleaner.. kat botol jewelry cleaner tuh cakap boleh bersihkan gold, silver, copper, apa2 ntah lg (kecuali pearl).. lepas angkat tepak sirih itu - wah, dah kilat sket!! *bangga* maybe bahagian teroksida tuh dah larut dlm solution tuh.. pastuh kene la tenyeh2, kesat2 penuh kasih sayang bagi lebih berkilat

Pastuh ada plak nenek sedara ckp, cuba kesat dengan asam jawa.. Surpisingly, selepas digosok2 beberapa lama dengan asam jawa... memang lebih berkilat!! X tau la, kalau skip step dengan jewelry cleaner tuh, kesudahannya memang akan berkilat sebegitu or combination both step yang menjadikan tepak sirih itu berkilat serta bercolor putih kekoneng-konengan..

hasilnya.. so far saya berpuas ati :)
lupa tangkap gambar semasa ia masih kepam

Satu lagi aktiviti yang mengeluarkan peluh yang maha hebat - sidai baju baby..sampai mama tegor, "kat leher awak tuh awak spray air ker peluh menitik?" dengan inesennyer dibalas dengan "peluh ita ma.." Mengandung third trimester semasa musim panas sangatlah tidak menyeronokkan.. Dah la peknen memang macam cacing kepanasan, tambah pulak cuaca yg sangat panas.. Rambut yg panjang asek diponjot macam agak kepam dah, kene cuci slalu.. rasa meronta2 nak potong pendek, tp konfem suami x bagi..

3 baju baby = 1 baju orang dewasa.. So memakan masa yang lama untuk sidai.. boleh?? ahahahha... pastuh setiap baju n slua yg kenit2 tuh kene letak cloth peg sebab ringan, takut plak terbang ker rumah neighbor.. campur plak bende kecik2 seperti mitten, booties, sox, burp cloths, binders.. sungguh lama nak menyidai.. dah la sidai luar rumah, kalau sidai dlm bilik beraircond lain crita :P

nasib baik umah mama banyak cloth peg.. hehe

Smalam basuh baju baby, ari nih basuh bende2 besar (still kecik tp besar dari baju baby) ie.. lampin kain, kain alas flannel & cotton, bedding set utk cot - bantal baby still consider kecik, towel baby.. masuk dalam washing machine ja.. x kuasa cuci tangan.. sorie lah, i anak bongsu yg pemalas.. being spoilt since kecik, ada 2 org kakak plak tuh slalu tolong.. bangun pagi utk buat 8tvt basuh membasuh tuh dah kira as blessing, kalau x kul 10.30pg baru reti nak bangun :P

P/
s - POSH siang ari tdo bawah kipas dgn keempat2 kakinya ke atas serta menujukkan lemak2 perutnya.. terasa nak pijak jer!! Koceng pun tau panas n rasa x selesa sbb cuaca panas skang ni.. Malam hari plak tdo dalam bilik aircond bergulung jer.. terasa nak sepak jer!! *jahat x?*

Disclaimer
- I x penah membuli kucing itu seperti menyepak or memijak ia.. Saya sayang koceng saya!!!

4 comments:

  1. wahhhhhhhhhhhhhh seronot tgk baby stuff banyak2 nih... kekekeke
    sure chomey anak u nanti. lol.
    btw, reply my email lah! =P

    ReplyDelete
  2. hihi...william here....call me pls...i dun have ur latest number....tks...lama x cal u la darling

    ReplyDelete
  3. akak dulu kilatkan tembaga ngan sos cili.

    ReplyDelete
  4. pose cari bj berlubang

    -jes-

    ReplyDelete