Thursday, February 25

8tvt hari smalam

Penat & berpeluh okehhhhhhhhh!! Cobaan mengilatkan tepak sirih tembaga yang berhabuk, kusam, huduh, buruk, kepam nih.. Tak boleh ke wat tepak sirih yang stainless steel ke? yg gold or silver plated ker? Kenapa wat guna tembaga? Tembaga adala satu logam campuran yg keji dan x cantek sbb dia senang kusam dan teroksida *motif meracau?*

Kalau dulu, anak dara rajin kot once in a while polish tembaga tuh.. Skang mana ada duh!! Anak dara, mak dara, mak nenek, makcik2 mana ada rajin.. biar jer dalam kabinet sampai tepak sirih tuh bertukar color.. bila nak guna baru terhegeh2 tanya tips2 camner nak bersihkan.. Tetibe word "braso" adalah sesuatu yang femes

Apa2 pun , kita basuh dulu tepak sirih tuh supaya hilang debu.. Disebabkan x tau mana nak carik "braso" itu, so kita try rendam dengan jewelry cleaner.. kat botol jewelry cleaner tuh cakap boleh bersihkan gold, silver, copper, apa2 ntah lg (kecuali pearl).. lepas angkat tepak sirih itu - wah, dah kilat sket!! *bangga* maybe bahagian teroksida tuh dah larut dlm solution tuh.. pastuh kene la tenyeh2, kesat2 penuh kasih sayang bagi lebih berkilat

Pastuh ada plak nenek sedara ckp, cuba kesat dengan asam jawa.. Surpisingly, selepas digosok2 beberapa lama dengan asam jawa... memang lebih berkilat!! X tau la, kalau skip step dengan jewelry cleaner tuh, kesudahannya memang akan berkilat sebegitu or combination both step yang menjadikan tepak sirih itu berkilat serta bercolor putih kekoneng-konengan..

hasilnya.. so far saya berpuas ati :)
lupa tangkap gambar semasa ia masih kepam

Satu lagi aktiviti yang mengeluarkan peluh yang maha hebat - sidai baju baby..sampai mama tegor, "kat leher awak tuh awak spray air ker peluh menitik?" dengan inesennyer dibalas dengan "peluh ita ma.." Mengandung third trimester semasa musim panas sangatlah tidak menyeronokkan.. Dah la peknen memang macam cacing kepanasan, tambah pulak cuaca yg sangat panas.. Rambut yg panjang asek diponjot macam agak kepam dah, kene cuci slalu.. rasa meronta2 nak potong pendek, tp konfem suami x bagi..

3 baju baby = 1 baju orang dewasa.. So memakan masa yang lama untuk sidai.. boleh?? ahahahha... pastuh setiap baju n slua yg kenit2 tuh kene letak cloth peg sebab ringan, takut plak terbang ker rumah neighbor.. campur plak bende kecik2 seperti mitten, booties, sox, burp cloths, binders.. sungguh lama nak menyidai.. dah la sidai luar rumah, kalau sidai dlm bilik beraircond lain crita :P

nasib baik umah mama banyak cloth peg.. hehe

Smalam basuh baju baby, ari nih basuh bende2 besar (still kecik tp besar dari baju baby) ie.. lampin kain, kain alas flannel & cotton, bedding set utk cot - bantal baby still consider kecik, towel baby.. masuk dalam washing machine ja.. x kuasa cuci tangan.. sorie lah, i anak bongsu yg pemalas.. being spoilt since kecik, ada 2 org kakak plak tuh slalu tolong.. bangun pagi utk buat 8tvt basuh membasuh tuh dah kira as blessing, kalau x kul 10.30pg baru reti nak bangun :P

P/
s - POSH siang ari tdo bawah kipas dgn keempat2 kakinya ke atas serta menujukkan lemak2 perutnya.. terasa nak pijak jer!! Koceng pun tau panas n rasa x selesa sbb cuaca panas skang ni.. Malam hari plak tdo dalam bilik aircond bergulung jer.. terasa nak sepak jer!! *jahat x?*

Disclaimer
- I x penah membuli kucing itu seperti menyepak or memijak ia.. Saya sayang koceng saya!!!

Tuesday, February 23

Idea pleaseeeee....

Status suami saya di facebook: serious ideas needed for a baby boy (running out of time here) criteria: 1) good meaning 2) not danish, adam, haziq, etc - too many babies with those names

No offense to kids yang nama danish, adam, haziq.. tp seriously.. tanak la nanti satu kelas ada like 3 adam & 2 danish... even my nephew pun Haziq! Ada few nama lagi yang tak boleh digunapakai sbb will be the same as his cousin, 2nd cousin & future playmate (our fren's son it is) like Harris, Alif, Rayyan, Emair, Danish, Danial, Haikal, Firdaus, Adam, Fawwaz..

We are really2 running out of time here.. in 5 weeks time, still no preference and I really mean it.. Usually parents 2 be dah ada at least 3-4 names, just x sure nak pilih yg mana kan.. but as for us, we have nothing...... So please!! Do help us here.. Any idea?? Panik!

Monday, February 22

Happy 31st Birthday, Sayang~

A quick one, have a wonderful birthday sayang.. As I said before try 2 enjoy it altho u r alone there, eat a nice cheesecake n it seems u did as what I told u.. Enjoying urself with a chunky cheesecake at a bar seat?? Kesian, makan sorang2 so x dapat proper table kene duk kat bar.. Ahahaha, sorie tergelak

Me n DH, Aidilfitri 2009
I just love seeing u in Baju Melayu, Sampin & Songkok
Nampak lagi segak n kacak *ayat tableh blah*

Anyway, if u r curious.. I woke up from my nap this afternoon then ajak mama gi makan cendol kat mamat india hensem tuh (he's not there btw, ayah dia je berniaga.. maybe dia ada ko-q kat skolah).. Bila food sampai, konfius jap.. "Eh, Ita order cendol campur ye?" Mama just nodded then I ordered the correct one, CENDOL! bukan cendol campur.. Still, I finish up both bowls :P

nampak sememeh je, tapi sedapppp okeh!!

P/s - U look like 18 years old instead of 31 *ayat kipas*

Sunday, February 21

Feverish water

It took me a while to understand what he's trying to say.. Fyi, feverish water = air suam.. Sekian, terima kasih.. Siapakah 'he' yang dimaksudkan? No komen *selotep mulut*

Sunday, February 14

Happy V-Day

Well, it is not so happy vday coz DH is on his way to State (again~) leaving me, alone n heavily pregnant *sob sob* --> Jesz, cubaan utk meroyan.. jadikah? Nah... I'm cool! Since we were an item few years back, long distance relationship is sumthing really really familiar to both of us.. N I do think, he marry me bcoz I'm not clingy type & I can take care of myself (wah~ perasan ke? apakah)

Ok, I rcvd this tag from 2 people - Ilot & Hantumakan, kene buat before mereka merajuk (akan merajuk kah?) a bit confused with the tag title..very der jiwang.. but it is called "How I Meet My Beloved Hubby" ouh, sila buat tag bila in mushy mood.. jangan buat masa tengah berang / perang dunia ke-3 :P

First time jumpa with your hubby, bila n kat mana?
Kat uni, tepi2 jalan.. terselisih, terserempak, bila tatau..

Love at first sight?
No

Who is he when the first time u met him?
Senior - budak chemical engineering

How long it takes for him to ask u out for a date?
Satu semester - 5 months or so *lupa lah*

1st place dating?
Plaza Damas, Hartamas

How he proposed?
He said he proposed to me everynite when I was asleep, truth is.. he never proposed!! Citer cinta hollywood jer beriya proposed, citer cinta melayu.. terus bawak parents dia jumpa parents I - the next thing I know, they already have exact date for us utk kawen

Special date with ur hubby?
Every 30th - first date on the 30th, declared as an item also on the 30th, getting hitched on the 30th as well :D Ouh, I do hope that our baby will pop out on 30th March *harapan*

Changes that he asked you to do?
Stop wearing his boxer!! Muahahahha - I outgrown almost all of my shorts because I'm pregnant! His boxer fit me nicely nowadays, chihihihi

What about him that u love so much?
Quite a lot, but the the top 2 are his patience (woh! sangat penyabar) & the fact that he can take care of me eventho he's not around with only his word thru SMS, Call, YM, Skype - Yeah, he always said something calming and always know what to say at the rite time..

What is about him that you wish he wud change?
Change his job - which he did, but end up he still travel a lot!!! So, I terpaksa pasrah & redha sajork

You will lose your mind & crack your head when?
10pm - out with his frens, 4am - still not at home.. no call, no sms since klua umah.. eksiden ker apa mamat nih? Risaunya akuuuu!!! 4.30am, baru tercongok kat umah dengan muka inesen sambil cakap "Saya tanak kaco awak tdo" Since then, DH dah pandai bg sms "Don't wait up"

You will smile thru your eyes for the whole day when he?
I smile with my lips not my eyes! *keji x jawab soklan*

Complete below sentences "my love towards my hubby is as big as.."
Dinoso

I'm tagging... Jesz, Zal, Tinie, Izzu *hiks*