Wednesday, January 6

Tenant yg pengotor amat

I dunno where to start this dissapointment bebelan + lil bit of cursing, so I just directly proceed to elaborate picx by picx.. Caution: If u feel like to puke, or disturbed or felt uneasy by the picx or my writing.. just stop reading.

This is the picx of my double sink @ wet kitchen.. See how dirty it was? Siap karat2 lagi teknologi bakul takung sampah tuh.. I tinggal kat umah nih almost a year, and actively cooking tapi sikit pun x karat dulu.. So, what I can think off.. my tenant yang pengotor tuh tunggu sampai bakul tuh penuh dgn sampah sarap baru nak buang dalam real tong sampah!

Still in wet kitchen, haih!!! Can u see all those whitish residue at my kitchen top & the side? My tenant yang pengotor tuh rasanya tader duit nak beli kain buruk or span mengelap.. Sbb yer lah, x reti2 nak mengelap bende simple camtuh.. Duk rumah orang, lenjan macam orang gila.. Yang saket hatinya, tenant yang pengotor itu adalah a friend of mine.. DH & I bagi sewa rumah murah siap fully furnish sebab "kononnya" dia nak jaga our house.. Sangat menyesal bila tengok keadaan rumah masa hand over tuh! Saket sangat hati.. Kalau tau, rela x sewakan.. biar rumah kosong.. bukannya duit sewa rumah leh cover installment kat bank pun.

Corner of kitchen cabinet @ wet kitchen.. Whitish bulat2 tuh at first I tot telur cicak, after tengok betul2 itu adalah cat's litter yang basah.. Eiiiii, disgusting betul.. kalau bela kucing (persian pulak tuh sampai 7-10 ekor) tapi kebersihan dijaga taperla.. Nih kucing pengotor, tuannya lagilah pengotor.. Pulak tuh kat wet kitchen ni dia x penah tutup tingkap..End up floor tuh slalu basah lalu kembangkan kitchen cabinet ku.. Washing machine ngan suis pun duk sebelah jer tingkap tuh.. Bodoh ke apa ko nih? Electrical stuff tuh! Konon untuk air ventilation, kpala hotak kau la.. baik kau cakap kau mmg malas nak tutup tingkap tuh.. abes crita

Gambar2 nih semua boleh click for enlarge.. Kalau nak tengok details & tak geli silalah klik... Nih kat dry kitchen, between cabinet & fridge.. Can u see all those bulu2 kucing yg berserabai tuh? N kaler kuning2 kat lantai tuh adalah kencing kucing!!! Dun let me start on the fridge itself.. Dalam fridge boleh ada bulu kucing, camner bulu kucing leh masuk dalam bahagian freezer.. What I can think off is, udara kat dlm umah tuh penuh dgn bulu kucing beterbangan, bila bukak fridge maka termasuklah segumpal bulu kucing.. Sgt la x hygenic *uwek uwek*

Ok, nih adalah gambar sawang (eyelevel) sebelah suis kat dry kitchen.. Ya ampun, pemalas & pengotor benar tenant nih.. Ko petik suis lampu tuh hari2 yet ko boleh ignore sawang depan mata.. Kalau sawang kat atas syilling, kau dongak baru nampak.. Nih eye level sebelah suis, ko nih memang buta ke just pemalas tahap dewa gaban?

Nih lampu kat area living room, need I to elaborate more? Kalau aku bagi ko tinggal setahun lagi.. lampu empat segi aku nih akan jadi bentuk bulat sebab penuh hiasan tajaan bulu kucing ko yg later menjadi sawang

Nih dinding yg separate kan dining room ngan dry kitchen.. Cakaran kucing yg maha hebat!! Konfem kene cat balik.. As peminat kucing & orang yg ada kucing, ko kene stimulate kucing tuh, main dgn dia, manjakan dia.. baru dia x mengganas camnih.. same goes to dog.. In a way, aku kesian kat kucing2 tuh sbb aku rasa nih dah masuk kes aniaya kucing.. Kurung kucing dalam rumah, bila kau balik keje pun konfem kau x main2 dengan kucing tuh.. Sbb apa aku ckp camtuh.. sbb masa aku visit ko, kucing ko meleseh x hengat kat aku.. pastuh ko boleh cakap "eh, biasanya dia x manja camnih".. memanglah dia x manja, dah ko x manjakan dia.. kucing persian everyday kene sikat bulu dia.. nih kau biar bulu kucing tuh berpintal2, kesian kucing tuh.. aku nih malas gak, thats y aku bela kucing bulu pendek.. less grooming needed

Sebab aku sewakan fully furnish, dengan langsir2 aku biar gantung.. To my surprise tenant pengotor nih dia ngaku selama dia duk setahun 2 bulan kat umah nih.. dia x penah tanggal n basuh langsir tuh.. Kaler sebenar langsir nih adalah putih (comparison dgn plastic putih tuh), tgk skang dah jadi kaler kelabu.. euwwwwwwwwww! Siap kalau yg langsir belah bawah ada kaler kuning n langsir sgt hanceng.. So no surprise la, konfem kucing kencing... x masuk lagi kesan2 kucing panjat langsir.. sampai koyak langsir aku tuh.. saketnya hatiiiiiiiiiiiii!!! Ko buat langsir aku camnih, bukan ko nak bayar balik kan? kan? Cara aku cuci langsir, step satu rendam seharian dengan clorox (sila dilute, nanti bertampuk2 plak langsir tuh).. step 2, dlm washing machine campur clorox sket ngan sabun + softener.. soak baru cuci.. kalau masih hitam/kelabu.. sila ulang step 2..

Haaaa, ini memang terbaik! kat area living room.. taik kucing kering! Tak payah nak elaborate lebeh2.. U can imagine how gross is that? Masa aku tengok umah nih, memang nak pengsan.. Pastuh aku beli dettol 99.9 kills germs, anti bacterial nyer floor cleaner.. Step 1, alirkan dengan air + sabun lalu sental taik2 kucing kering (guna scrapper) n kencing kucing yg sampai kuning kaler mosaic aku.. Step 2, basuh dengan dettol.. basuh dinding skali yer.. sbb dinding pun kotor amat.. Step 3, air + floor cleaner yang wangi.. Step 4, mop!!

Ha.. ni lah dinding n lantai area living room & dining area... Korang tau2 la apa mende tuh.. combination habuk + bulu kucing + kencing kucing + taik kucing.. That's y aku ckp.. dgn dinding2 kene sental sbb horror ngat rumah ni.

Ni pulak salah satu sawang yg ada kat syilling.. seluruh rumah ada sawang.. Geez, aku x paham camner ada org boleh hidup dalam suasana rumah yang berhabuk & sangat kotor nih.. Gambar toilet yang berkarah aku x sempat amik, banyak gambar x sempat amik sbb bz membersihkan rumah yg horror ni.. gambar bilik, set bilik tdo yg dulu putih skang kuning.. seme x amik..

Ko janji nak jaga rumah aku.. mmg aku dah hilang kepercayaan kat kau.. How cud u do this to ur fren?? N sebab aku preknen, aku x leh mencarut.. Aku luahkan kat blog jer (baby aku leh dgr org type keyboard at least dia x dgr mak dia mencarut).. Sampai hati ko buat rumah aku camnih? Rumah tuh dah la baru, seme bende baru, ko lenjan camnih.. Dah la bila aku tanya ko "kalau umah ko sendiri, ko akan wat camnih x?" then si mangkuk ayun ni boleh la jawab dengan selamber nyer "tak kottt"

Dari perasaan dissapointed, aku leh tukar jadi kesian.. Kesian sbb ada orang boleh hidup dlm keadaan yg kotor macam nih, kesian sebab ada orang lahir pemalas camnih.. Dulu aku ingat aku mmg cukup pemalas (kata anak bongsu) tapi lepas aku experience mende ni, konfem ko malas berjuta kali ganda dari aku.. ahahahah.. Kalau aku pemalas sampai umah state camnih, aku rasa aku dah diceraikan dek laki aku

Kalau
ikut hati aku yg emo nih, mmg aku nak sekeh2 jer kpala kau, nasib baik aku kawen dengan org yg penyabar.. Laki aku tuh just cakap "apa dah jadi takleh nak wat apa, lesson learnt! what we can do now clean & fix the house".. N bcoz I'm not an angel (mana boleh aku berpuas ati dengan menten senyap kan?)... Aku wish ko slalu saket sebab ko pengotor & sanggup idup dlm keadaan yg camnih.. Kalau kau x saket skang pun, aku wish bila tua ko dapat kanser paru2.. Akhir kata, aku harap ko continue bernafas dalam udara yg penuh bulu kucing tuh n mampus cepat!

Sekian,
Dari tuan rumah yg teraniaya

16 comments:

  1. wow, i never tought it will become like that. now, i am cancelling my plan to adopt a cat.

    hmm, i can feel that you are very angry and with the attached pictures, it is not a wonder why u write this entry.

    i guess,u will think twice after this

    ReplyDelete
  2. humang aiii...kotornya. Sayangnya rumah

    ReplyDelete
  3. babe u patut jgn pulangkan 2 bulan deposit tu and she shld be responsible to all cacat2 kat rumah u tu. cleaner nak bersihkan rumah semua dia yg patut settlekan. apa2 yg rosak dia kena ganti weh! kalau i peti sejuk tu pun aku suh ganti!!! gila weh org boleh hidup dalam rumah penuh kencing kucing. itu bukan setakat pengotor tapi takde akal!

    ReplyDelete
  4. wokeh,

    komen 1st - u shouldn't handle the kucing manure KERANA tidak seswei untuk prempuan preggie. okaylah, itu untuk 1st trimester. but seriously, why should u take the chances. ~lupa nak terang.. ada kuman dlm taik and kencing kucing yg might pose risk to the baby.~

    weh, kawan hang teruk.. sampai hati benar, dpt umah fully furnished sewa murah dibantai jadi ropa cenggini.. patut u sula aje dia ita..

    :)

    i bagi u star for being a great mom-to-be cuma carut guna keyboard so that yer kids tak dengar, hahaha

    by the way, awat dia tak bersihkan rumah b4 she pass it back to you. sempat apa. ni sampai kencing kecing kuning pun tak lap.. parah tul.

    ReplyDelete
  5. tsk..tsk..tsk...

    balik kang nak carik sawang kat siling umah lah...

    tsk tsk tsk lagi...

    my..my.. i tot i yang super pemalas kemas rupanya ade yg maha teruk lagi...

    ReplyDelete
  6. hish3X....

    mmg melampau ini org...dah le kwn sendiri, x malu ke bg rumah kotor sampai camtu sekali.

    lenkali ita, kalau nak sewakan rumah, buat agreement sesiap. Apa2 yg rosak, tenant kena ganti sebelum pindah atau deposit x dipulangkan (cara kat jerman. Then x yah la bg sewakan kat org yg bela binatang. At least kalau pengotor pon xde la terseksa tgk taik2 binatang tu suma.

    ReplyDelete
  7. kawan u tu dah kawen ke belom? Lelaki ke pompuan? apesal pengotor sangat?

    Agak2 la, org lain pemalas jugak tapi takde mcm tu skali..

    ReplyDelete
  8. pengotornya giler la kwn awak tuh...xsedar dek untung. tgu la nasib die plak nti...sabar byk2 ek awak..(",)

    ReplyDelete
  9. OMY.. terbayang2 lagi pix rumah u yg gojes dlu.. adeeii sangat pengotor la tenant tu..

    tu yg fikir 400x nak sewakan rumah i.. better duk sndr wpun jauh ngan ofis.. huhu ~~

    btw, sabar yea dear.. :)

    ReplyDelete
  10. nurru >> i'll try my best to fix n clean the house sampai jadi mcm betul2 be4 i sewakan.. mmg kene clean la before baby arrival kan?

    einav >> tuh la kene byk bersabar, kalau ikut baran i mmg la.. nasib baik tgh peknen ni, so carutan n makian mmg byk dikurangkan

    ilot >> ponen u ols, laki mak ckp dia nak sewakan kat ponen sbb ponen biasanya lagi pembersih dr pompuan.. nasib kitorang x baik la kot, dpt ponen pengotor

    nenny >> x wat agreement sbb kawan sendiri, tu la percaya kawan sgt.. x sangka dia buat kita camnih pulak.. dia ada tanya leh bela kucing x, i said ok la.. sbb i myself bela kucing.. tp masa ita bela kucing, ita jaga umah (sapu sampah, mop slalu), kucing housetrained seme

    mk >> ha, tu lah.. selama ni ita ingat ita antara org2 pemalas.. skang dah ada bukti ada org lagi pemalas dr ita.. hehehe

    dalia >> i x cuci taik n kucing kencing tuh, my mum & bibik yg cuci.. sbb kitorang mmg fully aware pasal bakteria tuh.. my task mostly kesat cabinet, kesat habuk, cuci fridge camtu la.. surprisingly my tenant tuh ckp dia dah sapu sampah mop segala.. so dia rasa rumah tu dah bersih.. yet bersih dia still kotor gila pada kita.. get what i mean? ahahahha

    tini >> kitorang x amik deposit sbb kata kawan, trust la konon.. tp sofa & dining table i dia bayar blk n hangkut rumah baru derang sbb penuh kesan cakar kucing.. i dgr citer u sampai sms dolla sbb emo sgt.. banyakkan lah bersabar --> nasihat utk diri sendiri juga

    dalina >> saya sgt speechless masa handover rumah, kerut dahi sepjg malam kesian tgk keadaan umah camtuh.. risau pk camner nak start bersihkan rumah tuh.. u know la tuh dah involve najis, nanti ada rasa was was.. mmg kitorang bersihkan all out, lagi teruk membersih dr masuk umah baru penuh kapur/simen

    izzu >> as what i said dlm email.. tayah la adopt kucing sbb ko bz.. nanti sian kucing tuh lonely + nanti ada extra duty la nak bersihkan taik kucing, umah slalu kene sapu n mop sbb kucing shed bulu dia.. baik ko belai mark jer, lebih puas katanya *wink wink*

    ReplyDelete
  11. ZOMGGGG mmg sgt pengotor tenant u...bawak bersabar okeh...i mmg tak dpt imagine cane die leh idop camtu dlm umah tuu

    ReplyDelete
  12. Lahai kesian kat u ita..... dpt org yg cam tuh jaga rumah u... dah la u pregnant.. dugaan betul... sabaryea :)

    ReplyDelete
  13. alexa >> scary kan leh hidup dlm keadaan camtuh

    tik >> perut i kecik tau altho dah 7 months, i terpikir mmg ada hikmahnya.. mmg allah tau yg terbaik utk umatnya.. (1) pregnant n alone without husband by my side (2) sbb i kene jd cleaner *hard labor*

    ReplyDelete
  14. sorry... i was laughing throughout the whole entry... not at you, but at the state the house was left in by ur tenant. ok so i thot i was bad, this is a whole lot worse. and ur preggie summore. if me sure termuntah just at the smell and sight. hee~

    ReplyDelete
  15. lily >> skarang i leh gelak gak tgk gambar tuh sbb seme dah setel mencuci.. kalau u gelak time i berhempas pulas membersihkan maybe i akan emo.. :P

    ReplyDelete
  16. Ish!....kesian u...i baca comment ni teringat kat anak2 i 2ekor si bulu kembang.I pun menyewa and hopefully my house always clean dan xnak tuan rumah i complain2 mcm u. FYI mmg letih dan every morning I spend 15minutes untuk clean cat litter in their potty, mop the floor. Cari sudut2 mana budak2 nakal ni kadang2 muntah furball dia. Weak-end kne bersihkan fan blade yg confirm simpan bulu2 dia. Really tired...tp nk jaga kucing mmg kne rajin. Kalau malas tu lupakan jer la..Kepada kawan u yg menyewa umah u tu...Ubah2lah perangai..Kalau dah pemalas jgn berangan nk bela kucing. Nyiksa hidup kucing tu dan menyakitkan hati org jer...

    ReplyDelete