Monday, January 25

Macam Siput!

@#$%(*&^ --> ini adalah carutan *menten mencarut secara type sahaja*

Broadb
and (or shud i called narrowband?) adalah sangat slow macam siput, nak connect pun susah, dah connect x stable plak! grrrrr.... sah sah la susah gila nak browse, inikan pula nak update blog, nak kurik fb, nak chat pun tableh... Bak kata Zal, macam neherem~ :((

So
, please bear with my hiatus status @ fb, email, blog, ym.. sila contact saya thru sms or call handphone.... gitewwww

P/s -
To conclude.. Kota Damansara, PJ adalah lagi hulu/kampung dari Mentakab, Pahang

Sunday, January 10

Tak kenal pun...

I received a friend request from a cute guy *gatal mode=on!* at FB.. chihihihi.. We have only 1 mutual friend which is my cousin (lelaki la).. Usually I will click 'confirm' when there is a friend request, eventho I couldn't remember who the heck is this person provided that he/she have lotsa mutual friend - primary school, secondary school, uni years, ex-colleague....

But, my cousin is 5 years younger than me.. and we only speak to each other during Raya or so.. Ouh yes, I graduated from UTP Dec 2004 and he enters UTP Jul 2005.. So basically there is no way I know this cute guy from my cousin.. Sadly, (motif nak sedeh?) I terpaksa reject friend request dr mamat cute itu dgn alasan "Aku tak kenal ko weih.."

Wednesday, January 6

Tenant yg pengotor amat

I dunno where to start this dissapointment bebelan + lil bit of cursing, so I just directly proceed to elaborate picx by picx.. Caution: If u feel like to puke, or disturbed or felt uneasy by the picx or my writing.. just stop reading.

This is the picx of my double sink @ wet kitchen.. See how dirty it was? Siap karat2 lagi teknologi bakul takung sampah tuh.. I tinggal kat umah nih almost a year, and actively cooking tapi sikit pun x karat dulu.. So, what I can think off.. my tenant yang pengotor tuh tunggu sampai bakul tuh penuh dgn sampah sarap baru nak buang dalam real tong sampah!

Still in wet kitchen, haih!!! Can u see all those whitish residue at my kitchen top & the side? My tenant yang pengotor tuh rasanya tader duit nak beli kain buruk or span mengelap.. Sbb yer lah, x reti2 nak mengelap bende simple camtuh.. Duk rumah orang, lenjan macam orang gila.. Yang saket hatinya, tenant yang pengotor itu adalah a friend of mine.. DH & I bagi sewa rumah murah siap fully furnish sebab "kononnya" dia nak jaga our house.. Sangat menyesal bila tengok keadaan rumah masa hand over tuh! Saket sangat hati.. Kalau tau, rela x sewakan.. biar rumah kosong.. bukannya duit sewa rumah leh cover installment kat bank pun.

Corner of kitchen cabinet @ wet kitchen.. Whitish bulat2 tuh at first I tot telur cicak, after tengok betul2 itu adalah cat's litter yang basah.. Eiiiii, disgusting betul.. kalau bela kucing (persian pulak tuh sampai 7-10 ekor) tapi kebersihan dijaga taperla.. Nih kucing pengotor, tuannya lagilah pengotor.. Pulak tuh kat wet kitchen ni dia x penah tutup tingkap..End up floor tuh slalu basah lalu kembangkan kitchen cabinet ku.. Washing machine ngan suis pun duk sebelah jer tingkap tuh.. Bodoh ke apa ko nih? Electrical stuff tuh! Konon untuk air ventilation, kpala hotak kau la.. baik kau cakap kau mmg malas nak tutup tingkap tuh.. abes crita

Gambar2 nih semua boleh click for enlarge.. Kalau nak tengok details & tak geli silalah klik... Nih kat dry kitchen, between cabinet & fridge.. Can u see all those bulu2 kucing yg berserabai tuh? N kaler kuning2 kat lantai tuh adalah kencing kucing!!! Dun let me start on the fridge itself.. Dalam fridge boleh ada bulu kucing, camner bulu kucing leh masuk dalam bahagian freezer.. What I can think off is, udara kat dlm umah tuh penuh dgn bulu kucing beterbangan, bila bukak fridge maka termasuklah segumpal bulu kucing.. Sgt la x hygenic *uwek uwek*

Ok, nih adalah gambar sawang (eyelevel) sebelah suis kat dry kitchen.. Ya ampun, pemalas & pengotor benar tenant nih.. Ko petik suis lampu tuh hari2 yet ko boleh ignore sawang depan mata.. Kalau sawang kat atas syilling, kau dongak baru nampak.. Nih eye level sebelah suis, ko nih memang buta ke just pemalas tahap dewa gaban?

Nih lampu kat area living room, need I to elaborate more? Kalau aku bagi ko tinggal setahun lagi.. lampu empat segi aku nih akan jadi bentuk bulat sebab penuh hiasan tajaan bulu kucing ko yg later menjadi sawang

Nih dinding yg separate kan dining room ngan dry kitchen.. Cakaran kucing yg maha hebat!! Konfem kene cat balik.. As peminat kucing & orang yg ada kucing, ko kene stimulate kucing tuh, main dgn dia, manjakan dia.. baru dia x mengganas camnih.. same goes to dog.. In a way, aku kesian kat kucing2 tuh sbb aku rasa nih dah masuk kes aniaya kucing.. Kurung kucing dalam rumah, bila kau balik keje pun konfem kau x main2 dengan kucing tuh.. Sbb apa aku ckp camtuh.. sbb masa aku visit ko, kucing ko meleseh x hengat kat aku.. pastuh ko boleh cakap "eh, biasanya dia x manja camnih".. memanglah dia x manja, dah ko x manjakan dia.. kucing persian everyday kene sikat bulu dia.. nih kau biar bulu kucing tuh berpintal2, kesian kucing tuh.. aku nih malas gak, thats y aku bela kucing bulu pendek.. less grooming needed

Sebab aku sewakan fully furnish, dengan langsir2 aku biar gantung.. To my surprise tenant pengotor nih dia ngaku selama dia duk setahun 2 bulan kat umah nih.. dia x penah tanggal n basuh langsir tuh.. Kaler sebenar langsir nih adalah putih (comparison dgn plastic putih tuh), tgk skang dah jadi kaler kelabu.. euwwwwwwwwww! Siap kalau yg langsir belah bawah ada kaler kuning n langsir sgt hanceng.. So no surprise la, konfem kucing kencing... x masuk lagi kesan2 kucing panjat langsir.. sampai koyak langsir aku tuh.. saketnya hatiiiiiiiiiiiii!!! Ko buat langsir aku camnih, bukan ko nak bayar balik kan? kan? Cara aku cuci langsir, step satu rendam seharian dengan clorox (sila dilute, nanti bertampuk2 plak langsir tuh).. step 2, dlm washing machine campur clorox sket ngan sabun + softener.. soak baru cuci.. kalau masih hitam/kelabu.. sila ulang step 2..

Haaaa, ini memang terbaik! kat area living room.. taik kucing kering! Tak payah nak elaborate lebeh2.. U can imagine how gross is that? Masa aku tengok umah nih, memang nak pengsan.. Pastuh aku beli dettol 99.9 kills germs, anti bacterial nyer floor cleaner.. Step 1, alirkan dengan air + sabun lalu sental taik2 kucing kering (guna scrapper) n kencing kucing yg sampai kuning kaler mosaic aku.. Step 2, basuh dengan dettol.. basuh dinding skali yer.. sbb dinding pun kotor amat.. Step 3, air + floor cleaner yang wangi.. Step 4, mop!!

Ha.. ni lah dinding n lantai area living room & dining area... Korang tau2 la apa mende tuh.. combination habuk + bulu kucing + kencing kucing + taik kucing.. That's y aku ckp.. dgn dinding2 kene sental sbb horror ngat rumah ni.

Ni pulak salah satu sawang yg ada kat syilling.. seluruh rumah ada sawang.. Geez, aku x paham camner ada org boleh hidup dalam suasana rumah yang berhabuk & sangat kotor nih.. Gambar toilet yang berkarah aku x sempat amik, banyak gambar x sempat amik sbb bz membersihkan rumah yg horror ni.. gambar bilik, set bilik tdo yg dulu putih skang kuning.. seme x amik..

Ko janji nak jaga rumah aku.. mmg aku dah hilang kepercayaan kat kau.. How cud u do this to ur fren?? N sebab aku preknen, aku x leh mencarut.. Aku luahkan kat blog jer (baby aku leh dgr org type keyboard at least dia x dgr mak dia mencarut).. Sampai hati ko buat rumah aku camnih? Rumah tuh dah la baru, seme bende baru, ko lenjan camnih.. Dah la bila aku tanya ko "kalau umah ko sendiri, ko akan wat camnih x?" then si mangkuk ayun ni boleh la jawab dengan selamber nyer "tak kottt"

Dari perasaan dissapointed, aku leh tukar jadi kesian.. Kesian sbb ada orang boleh hidup dlm keadaan yg kotor macam nih, kesian sebab ada orang lahir pemalas camnih.. Dulu aku ingat aku mmg cukup pemalas (kata anak bongsu) tapi lepas aku experience mende ni, konfem ko malas berjuta kali ganda dari aku.. ahahahah.. Kalau aku pemalas sampai umah state camnih, aku rasa aku dah diceraikan dek laki aku

Kalau
ikut hati aku yg emo nih, mmg aku nak sekeh2 jer kpala kau, nasib baik aku kawen dengan org yg penyabar.. Laki aku tuh just cakap "apa dah jadi takleh nak wat apa, lesson learnt! what we can do now clean & fix the house".. N bcoz I'm not an angel (mana boleh aku berpuas ati dengan menten senyap kan?)... Aku wish ko slalu saket sebab ko pengotor & sanggup idup dlm keadaan yg camnih.. Kalau kau x saket skang pun, aku wish bila tua ko dapat kanser paru2.. Akhir kata, aku harap ko continue bernafas dalam udara yg penuh bulu kucing tuh n mampus cepat!

Sekian,
Dari tuan rumah yg teraniaya

Sunday, January 3

Busannyer kene cucuk :(

My check up is tommorrow! *hidup dalam ketakutan*

I dun like going to check up when I know I'm due for blood test, ATT jab, glucose screening test & etc etc.. but I do look forward seeing my baby thru ultrasound, jumping & moving around.. So esok due untuk 2nd ATT jab.. kalau ponteng check up boleh tak? Busannyer nanti lengan keras, tangan lenguh.. haih :(

N my check up adalah pukul 8 pagi... aduhai!! Masa sgtlah tidak bersesuaian dengan I yang bukan morning person nih.. During nak set appointment tuh, ingat nak cakap "kul 8 pagi I x bgn tdo lagi la" tapi yg terkeluar dr mulut adalah "tader appointment lambat sket ke?" and nurse reply, "tader la.. doctor punya slot yg free ari tuh kul 8 je, first appointment".. So I have to agree unless I want to make a big fuss out of it, then the nurse have to go inside doc's room n ask him to set different date so that I can get my beauty sleep! Macam keji jer..

Ouh, I forgot to tell u guys that DH & I decided not to do 3d/4d scan.. The reason y, kitorang nak surprise!! We dont want to know what he'll look like, kalau boleh choose lain la crita kan? And to ensure that I will not be in stress/depress state if we know early about any abnormalities lalu hilang eksaited waiting for him to come out & see the world.. I am very paranoid u see, so this decision is made to protect me from emotional breakdown jugak.. Actually it is fully his decision, kalau ikut paranoid I.. lama dah I buat 3d/4d scan itu :P

Okeh la tu jer nak crita.. Ada sedikit saket hati / kegeraman nak crita pasal our tenant yang pengotor nak mampus, tapi x transfer gambar bahan bukti lagi..