Wednesday, August 12

Kene tipu

Masa kecik2 korang selalu kene tipu dengan mak korang x? As for me, slalu gila kene tipu dengan Mama.. kalau kene tipu bende lain2 taperla, tipu benda sama pun boleh percaya over n over again.. Why? Am I that stupid? don't think so.. just one word "TRUST" and mother-daughter bonding..

I'm going to narrow down incident2 kene tipu ni specific to "gigi susu dah longgar sebab gigi permanent nak tumbuh"... So basically ni crita kene tipu zaman umur 6-8 tahun.. dah besar panjang ni reminiscing crita lama boleh tersengeh sorang2

Masa tu gigi susu dah longgar amat.. kalau goyang2 x lama lagi memang tercabut la.. It's not going to be painful pun sebab memang menanti nak gugur jer.. Tapi being penakut kan, ajak jumpa dentist memang melalak meraung bagai nak rak.. Gigi longgar so takut nak kunyah, takut nak makan.. As a mother, tak senang duduk la kan tengok anak tanak makan.. So Mama cum dentist tak bertauliah start menipu.. I didnt remember how the conversation exactly but almost like this

Ma: Meh, mama tengok gigi Ita
Me: *showing the tooth*
Ma: Mama ikat dengan benang nak?
Me: Wat pe? *follow with loud cry*
Ma: Mama janji tak cabut, mama nak goyang2 kan dia jer
Me: Tanakkkkkkkkk *uwaaaaaaaaaa*
Ma: Betul, mama x cabut.. mama ikat gigi tu then main2 jer
Me: Janji x cabut?
Ma: Janjiiiiiiiiiii
Me: Ok.. *tsk tsk*

So, innocent me reluctantly let Mama tie my tooth with a string (have no idea how she does that).. then she said..

Ma: Aaa, dah siap.. kan mama cakap mama tak cabut
Me: Nak tengok nak tengok *me looking at the mirror*

I realized that how ridiculous I looked with a string attached to my tooth hanging out from my mouth.. but I dunno y, I let it be there for a while.. later..

Ma: Mama nak tengok gigi pastuh mama main2 goyang2kan ok?
Ita: Janji tak cabut?
Ma: Janji
Ita: Ok...

Then, she just pulled the string and the tooth is gone!! As expected I cried very loud plus yelling at her Mama tipu! Mama tipu! Mama tipu! Mama janji tak cabut gigi Ita *uwaaaaaaaa* Mama tipu! *woowoowoowo* --> this is my trademark cakap sambil nanges wic sounded like woo woo woo.. Both my sis always tease me everytime I cry.. now even DH tease me about this..

Ironically, the trust towards Mama never fade altho I repeatedly kene tipu for the same incident like 3 times? What was I thinking? Kene tipu 3 kali for the same incident, same technique (benang thingy), same pujuk rayu.. ahahaha.. I think 3 times kot or maybe more.. I can't recall.. Now, I am no longer afraid to see dentist.. Regular check up & scaling, filling all those lubang2 :P

5 comments:

  1. ala ala siannya dia.. :)..

    tapi ibu2 mean the best for their kids kan

    ReplyDelete
  2. taperla.. itu tipu demi kebaikan anak

    ReplyDelete
  3. biasalah... masa kecik2 kite gullible sgt... org tipu byk kali pun tak realise... nak2 mak kite kan ^__^ but yeah, they mean well

    ReplyDelete
  4. so true alexa, for our good sake jugak

    ReplyDelete