Tuesday, August 4

Asam Pedas

My fav dish to accompany my nasik lunch always will be Asam Pedas.. U can verify it with my lunch buddy Fazlee, Naniey, Nora, Akak Wanz, Iba.. heheheh.. but since I'm at US I can't find bunga kantan or daun kesum.. *sian* After 8 months, finally I found daun kesum!! *sangat suka hati*

U guys shud look at me during the search.. I was at vegetable area & I said to DH "Ada bau daun kesum la.. sure ada nih" Since daun kesum have very prominent scent boleh la terbau kan?? Kalau suruh bau Sawi, sampai sudah tak bau :P And then, I saw fresh daun kesum labeled as 'mint'.. ahahha.. mint pun mint la.. x kisah janji daun kesum

So today, I cooked Asam Pedas Ikan Tenggiri!! The results?? Tak sedap yer! Ahahha.. Ok la, tader la tak sedap sampai takleh makan... but I've tasted better.. Then, I YM my ayong.. altho I know she's sleeping now. I just leave an offline message saying "I miss your Asam Pedas".. To conclude, dah jumpa daun kesum pun kalau masak tak sedap, tak guna :P

P/s - What's with the speculation? Ramai lak tuh wat speculation.. Awas!! jangan speku2.. Kalau nak tau tanya jer.. but if I don't answer it.. means I don't want to share it.. As simple as that.. Need to see the doctor again on this Friday *sigh*

3 comments:

  1. Gigih betol orang kat US ni masak asam pedas, kita yang kat mesia ni, yang semua bahan senang dapat pon tak masak asam pedas..hehehe...Tapi your posting ni buat I teringat asam pedas mak I....waaaaa(lately asam pedas yang aku makan adalah asam pedas yang dijual dikedai2 nasi campur sekitar office)

    ReplyDelete
  2. cili kena goreng lama2 sket...make sure enough gula n garam. jangan kedekut air asam jawa :)

    ReplyDelete
  3. eyda >> asam pedas kat sekitar ofis tuh ada yg sedap gakkkk!
    tini >> rassanya my version terlebih air asam jawa sampai likat pekat.. sbb likat sgt tambah air, pehtu kurang lak pedasnya.. hehehe :P

    ReplyDelete