Tuesday, August 11

Asam Pedas - 2nd attempt

Yes! berjaya... sedap ok (read: sedap to my taste).. DH punya taste is too lenient, he's not going to be a good food critics.. This is really a good point when u r not a good cook.. Sbb dia x banyak komplen.. Apa yang dimasak, dia x komplen.. Dia makan jer.. I am more harsh towards myself.. Sumtimes I dun eat what I've cooked coz it is not up to my standard! *pose gila*

Ok puan2, mari tengok I punya gambar asam pedas.. Menu ulangan, Asam Pedas Ikan Tenggiri.. reason gigih masak lagi sebab the other day kemaruk jumpa daun kesum so beli agak banyak.. tanak la dia rotten dalam fridge.. tak baik membazir gitu.. heheheh.. tiada bendi sbb DH tak makan bendi & I'm not a big fan of bendi.. tapi kalau ada bendi berenang dlm tuh, I makan jer..

anda nampak batang daun kesum itu?

Resepi kejayaan? Muahahah.. This is definitely a cheat! I used Perencah Asam Pedas Adabi.. I remembered Tinie bought me few extra paste that is not in my wishlist and her hubby brought those item from KL to Houston. So, apalagi.. just give it a try.. n to my surprise, it is tastier compared to the one that I did from scratch.. So y bother to make ur life complicated? Instant paste kan ada? Instruction ada blakang paste tuh.. Tak perlu type di blog :P

perencah ajaib :)

6 comments:

  1. hahahaha, tertipu.. sedikit,
    masa i dok kat itm tu hari pon i suka pakai paste brahim, hahaha, sambal tumis, masak lemak, asam pedas, hahaha

    by the way, gud to hear u found a gud asam there.. tokleh bayang kalau i tak dapat makan asam after some period of time, mroyan

    ReplyDelete
  2. ita tak cukup tere nak masak asam pedas from scratch lagi.. nanti kene berguru dulu

    ReplyDelete
  3. Asam Pedas tu one of my all time feveret.. and yes! even dah lama kawen, i still guna perencah instant lagi... sebab nye lebih cepat siap!!

    ReplyDelete
  4. my sis tere masak asam pedas.. masa i bujang i tinggal dgn my sis, dia yg rajin bg i mkn asam pedas.. skang terngiang2 asam pedas dia :)

    tp mmg instant paste nih cepat kan.. jimat masa utk wifey2 yg bizi

    ReplyDelete
  5. ita...ni mesti bertambah2 makan nih....

    ReplyDelete
  6. are-t, mana ada tambah.. nasi masak cukup2.. tiada nasi tambahan.. ratah lauk jer la.. hirup kuah asam pedas mcm hirup sup.. sampai tersedak2 sbb pedas kan :P

    ReplyDelete